magnify
Home Rólunk

Rólunk

Néhány éve, barátnőm lánya, 1 éves kisfia számára gyermekfelügyeletet keresett. A fiatal anyuka, közgazdász végzettségű és átlagon felüli kreativitással, szerteágazó érdeklődési körrel rendelkezett. Szeretett volna GYED-en maradni, hogy kisfiával tölthesse az első szavak, lépések idejét, de szüksége volt az új kihívásra, felnőtt társaságra. Gergő számára megtalálta az ideális helyet, egy családi napközit, miközben megszólalt benne a minden új dologra fogékony nő.

Utánajárt a családi napközi alapítás, működtetés feltételeinek. Kiszámította, hogy mennyi ideig kell támogatnia külső tőkével az intézményt és mikortól lesz önmagát fenntartó, nyereséges vállalkozása.

Ekkor keresett fel, mint az egyetlen könyvelőt, akit gyerekkora óta ismert. Könyvelőirodánk, nonprofit szervezeteket könyvelt, de családi napközit még nem. Az első informálódást követően, nyilvánvalóvá vált, hogy a családi napközi üzemeltetéshez kapcsolódó számviteli feladatok, messze túlmutatnak a főkönyv vezetésén és a NAV-nak való megfelelésen.

Könyvelőirodánk, nyitott az új feladatokra. 50 éves férfi kollégámmal és nonprofit szabályokban szakértő kolléganőmmel együtt, 3-an elvégeztünk egy CSANA tanfolyamot.

Barátnőm lánya tisztában volt vele, hogy pontosan olyan kezdők vagyunk, mint ő. Mindketten rengeteget olvastunk, jogszabályokat kerestünk, tanultuk a „CSANÁ-t”.

Eltelt másfél év. Egyetlen családi napközink virágzott, mi eljutottunk arra a szintre, hogy fel tudtuk mérni, mit nem tudunk még. És jött a fordulat. Bő 1 hét alatt, 4 CSANA kért tőlünk árajánlatot. El kellet döntenünk, hogy felelősségünk tudatában vállaljuk a könyvelésüket, vagy egyetlen családi napközit sem könyvelünk. Egyetlen CSANÁ-s ügyfelünktől sem várhattuk el a 2. év végén, hogy tolerálja hiányosságainkat, új ügyfeleinket pedig félrevezettük volna, ha tökéletlen felkészültségünkkel vállaljuk a számviteli feladataik ellátását.

Újra nekivágtam egy CSANA tanfolyamnak. Már tudtam kérdezni…

Jelenleg, 17 CSANÁ-t könyvelünk. Nagy bánatomra, könyvelőiroda vezetése mellett, nem lehet teljes odaadással CSANÁ-t is üzemeltetni, ezért nincs nekem is CSANÁ-m. De helyettesként, nagyon szívesen töltök el néhány napot a gyerekek között.

 

Erőssné Söveg Judit

CSANA könyvelő